BARCELONA

Joglars Plàstics de la Rambla

domingo, 17 de enero de 2010

"Volem promoure l'intercanvi artístic"

CANVI · Els artistes plàstics de la Rambla s'organitzen ENTITAT · Formaran part d'una associació internacional FEINA · Volen promoure una xarxa d'interrelacions i arribar a assolir un rol social

No són considerats artistes amb plaça fixa, com els pintors de la plaça del Pi, a Barcelona. Ells treballen cada dia al carrer, a la Rambla de Santa Mònica, i cada any han de demostrar la seva vàlua per seguir fent el que fan fa dècades: pintar retrats, fer caricatures, pintar paisatges. "Mai saps si l'any vinent podràs seguir aquí, però any rere any vas fent el mateix: arrossegues els teus estris, muntes la paradeta i treballes més o menys hores i al final de mes et treus un sou com en qualsevol altra feina, però viure tantes hores al carrer i fer sempre el mateix és dur ", explica Marcela Laspoumaderes, una retratista veterana.

Ella, com vint artistes plàstics més de la vuitantena que pinten cada dia a la Rambla, han decidit que es volen professionalitzar i modernitzar, a més de donar un nou rumb a la seva feina. "Volem recuperar l'esperit del pintor de carrer d'abans que viatjaven pel món, descobrien nous escenaris i donaven a conèixer arreu la seva feina sense gaires limitacions", explica Marcela.

Erasmus internacional

Pintar al carrer sense permís està prohibit. Per aquest motiu, volen fomentar l'intercanvi altres artistes plàstics d'altres ciutats europees. "Volem fer possible que retratistes, caricaturistes i pintors amb un lloc a Barcelona puguin intercanviar-lo per uns dies o per una temporada amb un altre artista amb plaça a Marsella o a Montpeller, per posar un exemple", explica. Abans de fer possible aquest atípic Erasmus internacional de les arts plàstiques saben, però, que han de fer molta feina. La primera i més important és la que ja tenen entre mans: constituir-se en associació internacional que els permeti organitzar-se, modernitzar-se i també tenir accés a subvencions culturals.
"Potser començarem per projectes més modestos, tot i que molt interessants, com ara la creació d'un bus o un autocar d'artistes que pugui recórrer Catalunya i dur les arts plàstiques en directe a moltes places i carrers de municipis del país on no hi han arribat mai", explica Marcela. "Aquesta i altres iniciatives similars poden incentivar la creació de nous llocs de treball vinculats a la pintura i el dibuix", somnia Marcela.
Els somnis, però, es poden arribar a fer realitat, asseguren. Per aquest motiu no volen estar vinculats només al sector de Via Pública de l'Ajuntament de Barcelona, com passa ara, pel fet de ser una activitat al carrer. "Som artistes i volem estar vinculats al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat", precisa Albert Tarragó, impulsor de la inciativa.
"Dins el grup que hem format cada un té una idea que vol desenvolupar", explica Tarragó. Alguns volen treballar amb infants, altres organitzar maratons d'arts plàstiques i altres arribar a assumir un rol social. "La majoria volen ser útils a la societat i demostrar als joves que comencen que fer Belles Arts pot tenir sortides engrescadores", destaca Laspoumaderes.
Amb els intercanvis europeus, els recorreguts pel territori i el nou enfocament social que volen donar a la seva feina no en tenen prou. Obriran aparador a internet per mostrar-se sense fronteres. "Pintar al carrer és molt creatiu, però no fer res més també pot arribar a ser monòton", afirma Marcela.

Noticia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimecres, 4 de novembre del 2009

No hay comentarios:

Publicar un comentario